Tuesday, August 21, 2012

Љубовна патетика


Да се жртвуваш за некој друг, да заборавиш на сè, да ги споеш рацете и во нив да потoнеш, да плачеш во себе а да се смееш пред другите, да молиш како просјак за еден посветен ден, сè што треба да добиваш да мораш да побараш, да се докажуваш по сто пати, да се објаснуваш без да се обидат да те сфатат, да плачеш во ноќта, да го очекуваш утрото знаејќи дека нема да дојде, секој ден да се лажеш, сетоа тоа одамна престана да биде дефенција за љубов мили мои. 
Да се скриеш зад сите тие патетики под изговор љубов и жртвување во нејзино име, не те прави ниту Ромео ни Јулија туку кукавица, личност без став, недостиг на самодоверба. Не не, не сте заљубени вие сте само заплеткани во сопствената мрежа, исплашени од последиците на своите постапки, скриени зад завесата на животната претстава под маската на љубовен патетичар, потребата од некој да ве стави под закрила бидејќи сте премноу слаби храбро да застанеме пред сето она што го носи животот. Да ставете некој друг пред себе значи дека вие не сте вредни за првото место!